Om oss
Jonatan Hulterström och Björn Jonasson kammar hem Bästa examensarbete inom hållbart samhällsbyggande 2024
Jonatan Hulterström och Björn Jonasson tilldelas priset Bästa examensarbete inom hållbart samhällsbyggande 2024. De får priset för masteruppsatsen Accelerating Circularity in Construction Logistics by Utilizing and Developing Digital Platforms.
Juryns motivering:
En välskriven uppsats som metodiskt undersöker gränssnittet mellan digitalisering, cirkularitet och bygglogistik. På basis av andra studier samt genom intervjuer med ledande aktörer redovisas förutsättningar för cirkulärt byggande.
Arbetet presenterar ett ramverk för cirkularitet som kan öka förståelsen för denna fråga. Analysen bygger på intervjuer med representanter för ett stort antal företag. Examensarbetet är väl strukturerat och pedagogiskt upplagt och kopplar ihop samhälle, digitalisering och hållbarhet. Arbetet visar också på att cirkulära lösningar leder till minskad klimatbelastning. Lösningarna blir även intressanta för byggare och fastighetsägare ur ett ekonomiskt perspektiv.
I en tid där cirkularitet har blivit ett begrepp i alla sammanhang är det viktigt att våra beslut och vägval är faktabaserade. Uppsatsen är en bra grund för Samhällsbyggarnas fortsatta bidrag till en hållbar utveckling. Jonatan och Björn är därmed värdiga mottagare av stipendiet.
Hulterströms och Jonassons examensarbete undersöker hur byggbranschen kan förbättra cirkulära materialflöden genom digitalisering och bygglogistik. Med strängare regler kring klimat och hållbarhet har intresset för cirkularitet ökat, men branschen står inför utmaningar, inte minst på grund av dess låga digitala mognadsgrad. Deras arbete fokuserar på hur digitala logistikplattformar kan hjälpa till att förbättra cirkulariteten i materialflöden.
Genom en abduktiv forskningsmetod, bestående av litteraturstudier och 30 intervjuer med branschaktörer, framkommer att även om cirkularitet är en viktig trend, är det svårt att implementera i stor skala. De identifierar att samarbete mellan aktörer är avgörande, då enskilda företag inte kan driva dessa initiativ på egen hand. Fastighetsägare och materialproducenter lyfts fram som viktiga drivkrafter.
I uppsatsen presenteras ett ramverk för att kategorisera olika typer av cirkularitet och plattformar, vilket kan hjälpa aktörer att förstå sin roll och vilka andra de behöver samarbeta med. Tre olika typer av logistikplattformar kartläggs: multifunktionella, kalenderfokuserade och nischade. Dessa plattformar kan integrera digitala funktioner och stödja cirkulära initiativ, men för att lyckas krävs större transparens och digitalisering inom hela branschen. Deras arbete ger en värdefull grund för att förstå hur digitala verktyg kan driva cirkulära processer i byggsektorn.
Per Fladvad, Olof Hulthén och Mats Textes Stiftelse – Structorstiftelsen – står för prissumman på 50 000 kronor. Vinnare utses av Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling och priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 9-10 oktober som hålls på Cirkeln i Stockholm.
Varför valde ni att skriva om just detta ämne i ert examensarbete?
- Det var en kombination av flera olika faktorer. Vi ville skriva om ämnen som vi själva undersökt och intresserat oss för, samtidigt som vi även ville hitta vinklar som gjorde våra resultat relevanta och tillämpbara för aktörer i branschen.
Vi visste tidigt att vi ville skriva ett explorativt arbete med stark förankring i aktuella ämnen med målet att kunna bidra till branschens utveckling på ett konkret sätt. Återbruk blev snabbt ett centralt fokus samtidigt som vi genom våra studier sett hur digitala lösningar och en dedikerad approach till bygglogistik bidragit till utveckling inom andra områden. Våra handledare på Chalmers och AFRY hade under 2023 varit med och publicerat en forskningsrapport om hur bygglogistik kan vara en katalysator för ökat återbruksarbete och med den som grund började vi utforma vårt examensarbete. I grunden var det faktiskt bara tanken att undersöka digitala logistikplattformar. Dock insåg vi redan efter våra inledande intervjuer hur passionerat de vi intervjuade pratade om återbruksfrågan, vilket vi gärna ville ta tillvara på och redovisa.
Sammantaget har vi kombinerat områden och forskningsmetoder där vi båda kompletterar varandra i kunskap, erfarenhet och intresse vilket bidrog till en rolig och lärorik process under arbetets gång.
Vad betyder det här priset för er?
- Det är fantastiskt roligt att bli uppmärksammade på det här sättet, det är en bekräftelse på att vi lyckades i vår ansats att angripa återbruksfrågan på ett rationellt och tillämpbart sätt. Vi har upplevt att det finns en skillnad mellan återbruk i teori och praktik, där teorin lätt blir väldigt visionär medan det i praktiken existerar stora hinder mot storskaliga lösningar. Detta ville vi verkligen kartlägga, förklara och beskriva samtidigt som vi gav förslag på hur man ändå kan arbeta framgångsrikt utifrån de rådande förutsättningarna.
Vidare är det extra roligt att uppmärksammas på grund av det stora engagemang och gensvar vi fick från de vi intervjuade. Viljan att bidra till ett mer storskaligt och innovativt återbruksarbete kombinerat med frustration över bristen på storskaliga lösningar som vi stötte på var något vi verkligen ville förmedla genom arbetet. Priset är en bekräftelse på att vi lyckades med det och det är ett fint tack till alla som ställde upp och delade med sig av sin tid och kunskaper till oss under våren!
Det är även ett fint kvitto till vår arbetsprocess som verkligen var en laginsats där vår handledare Petra Bosch på Chalmers, hela gänget på AFRYs logistikavdelning i Göteborg som välkomnade oss som kollegor under våren och alla de vi intervjuade, tillsammans bidrog till att forma arbetet till vad det blev.
Sist men inte minst är det otroligt kul att få dela detta med varandra. Vi träffades för drygt sex år sedan på den första dagen på tekniskt basår och har sen dess blivit nära vänner. Att få kröna vår chalmerstid med att skriva examensarbete tillsammans och dessutom vinna pris för det känns fantastiskt.
Jury 2024:
Olle Hansson, Agneta Persson, Lars Pellmark, Karin Hermansson och Erik Dotzauer
Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling
Jonatan Hulterström
Utbildning:
2019-2022 B.Sc. Arkitektur och Teknik Chalmers Tekniska Högskola
2023-2025 M.Sc. Design and Construction Project Management Chalmers Tekniska Högskola (examen Januari 2025)
Nuvarande jobb: Student Chalmers
Kontakt: +46 730 45 30 22, jonatan.hulterstrom@gmail.com
Björn Jonasson
Utbildning:
2019-2022 B.Sc. Samhällsbyggnadsteknik Chalmers Tekniska Högskola
2021-2024 Ek.Kand. Företagsekonomi Handelshögskolan Göteborgs Universitet
2022-2024 M.Sc.Design and Construction Project Management Chalmers Tekniska Högskola
Nuvarande jobb: Projektutvecklare Tornstaden
Kontakt: +46 730 85 77 43, bjorn.jonasson@tornstaden.se