Daniel Maman och Hugo Swanepoel belönas för bästa examensarbete i fastighetsekonomi 2024

Daniel Maman Och Hugo Swanepoel (1)

 

Priset för bästa examensarbete i fastighetsekonomi 2024 går till Daniel Maman och Hugo Swanepoel för deras arbete Verified Returns - The Role of Third-Party Verification in Green Bond Yields.

 

Juryns motivering:

Examensarbetet ”Verified returns” behandlar en frågeställning som vi förutspår kommer till att bli än viktigare framöver. Författarna angriper frågeställningen genom att tillämpa både kvalitativ som kvantitativ metod. Genom att kombinera dessa två metoder möjliggörs såväl en bredare förståelse som en djupare insikt i hur tredjepartsverifiering kan bidra till en marknadslösning för att exempelvis motverka greenwashing.

Ett examensarbete som inte bara är välskrivet utan även ligger helt rätt i tiden och torde vara intressant för alla inom såväl fastighets- som finansvärlden.

 

I takt med att gröna obligationer blivit ett allt viktigare verktyg för hållbara investeringar, har risken för "greenwashing" också ökat. Det innebär att obligationer marknadsförs som miljövänliga utan att uppfylla strikta hållbarhetskrav. 

 

Tredjepartsverifiering (TPV) har därför framstått som en lösning för att öka trovärdigheten och minska informationsasymmetri på marknaden. Daniel Maman och Hugo Swanepoel undersöker i sitt examensarbete hur verifieringsprocesser från två ledande institutioner, Climate Bonds Initiative (CBI) och International Capital Market Association (ICMA), påverkar yield spreads, alltså skillnaden i avkastning mellan obligationer.

 

Med hjälp av propensity score matching fann de att obligationer verifierade av CBI uppvisar en premie på -15 till -19 baspunkter. ICMA-verifierade obligationer visade däremot inte på samma pålitliga resultat. Studien belyser även hur företagsobligationer uppvisar en tydligare premie jämfört med statsobligationer.

 

Arbetet bidrar till en djupare förståelse av TPVs roll i att öka transparensen och förtroendet på marknaden för gröna obligationer. Deras forskning understryker vikten av enhetliga rapporteringsstandarder och verifieringsprocesser för att motverka greenwashing och säkerställa trovärdigheten hos gröna företagsobligationer.

 

Vinnande bidrag utses av Samhällsbyggarnas sektion för fastighetsvärdering. Författarna delar på prissumman 20 000 kronor. Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 9-10 oktober som hålls på Cirkeln i Stockholm.

 

Varför valde ni att skriva om just detta?

Vår motivation till att skriva om detta grundades i ett starkt intresse för hållbar finans, och särskilt hur tredjepartsverifiering påverkar gröna obligationsräntor. Vi lockades av det ökade fokus på hållbarhet som genomsyrar många sektorer och hur detta formar framtidens skuldkapitalmarknader. Inledningsvis märkte vi att det fanns forskning om den så kallade gröna premien, men vi saknade en tydlig bild av hur man säkerställer att en obligation verkligen är grön. Det ledde oss till att undersöka tredjepartsverifieringens roll, där institut som ICMA och CBI spelar en central del. Vår ambition blev då att utforska om, och i vilken utsträckning, en verifiering påverkar avkastningen av gröna obligationer. Samtidigt insåg vi att transparens och förtroende är avgörande faktorer i dessa finansiella marknader, vilket gjorde ämnet än mer relevant för både vår forskning och vår framtida yrkeskarriär.

 

Vad betyder priset för er?

Att bli tilldelade priset för bästa examensarbete inom fastighetsekonomi 2024 är en stor ära och ett erkännande av det hårda arbete och engagemang vi har lagt ner i vårt projekt. Det är en fantastisk känsla av stolthet och motivation inför framtiden. Priset är ett kvitto på vår insats och stärker vår övertygelse om vikten av hållbara lösningar och forskning inom gröna obligationer. Vi hoppas att vårt bidrag kan öka kunskapen inom detta område och inspirera till fler diskussioner kring ämnet.

 

Jury 2024

  • Peter Palm (ordförande), Malmö universitet och ordförande SFF
  • Lars Haag, Deutsche Pfandbriefbank
  • Daniel Roos, Stockholms stad

 

 

Daniel Maman

Utbildning:

  • Malmö Universitet - Kandidatexamen med huvudområde fastighetsvetenskap - inriktning mot fastighetsföretagande. 
  • Malmö Universitet - Master inom Urban Business and Development - Real Estate and Transport (1 år av 2, ej slutförd).
  • Masterexamen från KTH - Real Estate and Construction Management.

Jobb: Söker jobb
Kontakt: danielpatrikmaman@gmail.com, +46 704151115
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/da...

 

Hugo Swanepoel

Utbildning:

  • Kandidatexamen från KTH – Byggteknik och design.
  • Masterexamen från KTH – Real Estate and Construction Management

Jobb: Logistikkoordinator, Essinge Rail
Kontakt: hugo.a.swanepoel@gmail.com, +46 729123099
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hu...