Stefan Uppenberg tilldelas priset för Excellence in Civil Engineering

Stefan Uppenberg Portra ̈ttStefan Uppenberg är en av landets ledande experter inom hållbart byggande och klimatomställning. Hans arbete har haft en betydande inverkan på hur infrastrukturprojekt planeras och genomförs, med fokus på att minimera klimatpåverkan och främja långsiktig hållbarhet. Därför tilldelas han priset för Excellence in Civil Engineering 2024.

 

– Med sin expertis och sitt långvariga engagemang har Stefan Uppenberg satt hållbarhet i fokus inom infrastrukturen. Hans arbete är ett föredöme för hur vi kan möta framtida utmaningar på ett ansvarsfullt sätt. Det är med stor glädje vi tilldelar honom priset för Excellence in Civil Engineering 2024, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Stefan Uppenberg är civilingenjör i miljö- och vattenteknik och har sedan han lämnade Uppsala tekniska högskola 1998 ägnat sig åt att arbeta med analyser kring klimatomställningen i samhället. Hans huvudfokus har varit klimat- och hållbarhetsfrågor ur ett livscykelperspektiv inom framför allt infrastruktursektorn.

 

Uppdragen har bestått av många branschgemensamma utvecklingsprojekt kring certifiering, modeller för klimatberäkningar och upphandlingskrav mot kunder som bland annat Trafikverket och kommuner. Men han har även arbetat internationellt med forskningsprojekt inom området.

 

I sitt arbete på WSP, ett av världens största teknikkonsultföretag, har han bidragit till att utveckla och implementera strategier för att minska koldioxidutsläpp och miljöpåverkan i allehanda infrastrukturprojekt som exempelvis Förbifart Stockholm, Västlänken, Ostlänken och utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.

 

Grattis Stefan, vad innebär utmärkelsen för dig?

– Jag blev jätteförvånad, glad och stolt över att få den här utmärkelsen och tar det om ett kvitto på att jag har varit med länge i branschen och att min uthållighet är uppskattad. I stort sett har jag jobbat med samma frågor i tjugofem år, men med olika fokus i olika perioder, beroende på behov.

 

– För mig är det viktigt att vara en av dem som driver på de här frågorna som jag varit besjälad av ända sedan jag började jobba med dem. Det har varit otroligt många samarbeten genom åren och det är roligt att se hur mycket som händer på området just nu. När jag började jobba med hållbarhetsfrågor för mer än 25 år sedan trodde jag att omställningen hade tagit fart på allvar, tänk om jag vetat att det bara var början.

 

Vinnaren av Excellence in Civil Engineering tilldelas skulpturen V-kronan av Carl-Gustaf Ekberg och priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna som i år hålls på Cirkeln, ABF-huset i Stockholm den 9 – 10 oktober. Under Samhällsbyggnadsdagarna kan du också höra Stefan berätta om hur klimatkrav kan integreras i upphandlingar, under programpunkten ”Klimatkrav i upphandlingar – erfarenheter och reflektioner”.

 

Juryns motivering:

”Stefan Uppenberg har med sin expertis inom hållbarhetsfrågor och Carbon Management revolutionerat anläggningssektorn. Genom sitt arbete på WSP har han varit en drivande kraft bakom utvecklingen av klimatberäkningsverktyg och upphandlingskrav för Trafikverket och Upphandlingsmyndigheten. Stefans förmåga att kombinera innovation med praktiska lösningar har haft stor påverkan på branschen, och hans vilja att dela sin kunskap har bidragit till långsiktigt hållbara förändringar.

Med sitt engagemang och sin uthållighet har Stefan spelat en nyckelroll i att minska klimatpåverkan inom byggandet och format framtidens infrastrukturprojekt. Stefan tilldelas därför priset Excellence in Civil Engineering 2024.”

 

Jury för Excellence in Civil Engineering 2024:
Joanna Messmer, Samhällsbyggarna
Andreas Gyllenhammar, Sweco
Kajsa Hessel, Svensk Byggtjänst
Malena Havenvid, KTH
Andreas Hatzigeorgiou, PE
Jan Wejdmark, Newsec

 

Namn: Stefan Uppenberg
Ålder: 55
Utbildning: Civilingenjör Miljö- och vattenteknik
Jobb: Expert Carbon Management, WSP Sverige
Intressen: Förutom att bidra till samhällets klimatomställning – musik, skidåkning i alla former och segling

 

Publicerat: Onsdag 2 Oktober