Pernilla Parding är Årets samhällsbyggare 2024

JELA_STAD_220404-44_Pernilla .P-Redigera _HIGHRES
Foto: Stockholms Stadsmission

 

Som engagerad och driven chef för bostadsfrågorna på Stockholms Stadsmission gör Pernilla Parding skillnad i människors liv. På ett passionerat och outtröttligt sätt skapar hon förutsättningar för att människor som lever i utanförskap ska kunna åstadkomma förändring, genom att de erbjuds bostad. Detta gör att hon utses till Årets samhällsbyggare.

 

– Att skapa bostäder handlar inte bara om att bygga hus, det handlar om att bygga framtid. Pernilla Parding har med sin dedikation och kreativitet gjort en stor skillnad för många människor. Att hon tilldelas utmärkelsen Årets samhällsbyggare är ett välförtjänt erkännande av hennes viktiga insatser för samhället, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Få personer har haft så stor påverkan på människors möjlighet till ett tryggt boende som Pernilla Parding. Som chef för området Bostad på Stockholms Stadsmission är hon ansvarig för såväl fastighetsavdelning, projekt- och utvecklingsavdelning, likväl som traditionella verksamheter såsom akutboenden och Bostad Först. Tillsammans med sina cirka 100 medarbetare ligger hon bakom många framgångsrika bostadsprojekt för människor i social utsatthet.

 

Under sina drygt tjugo år inom Stockholms Stadsmission var hon till en början verksamhetsledare för enskilda enheter, till exempel Bostad Först och Bostället. Så småningom utvecklade hon som verksamhetsområdeschef organisationens egen hyresförmedling tillsammans med sina medarbetare. Hon har även varit ansvarig för Stockholms Stadsmissions innovationsprogram som syftar till att få fram helt nya lösningar på bostadsmarknaden, med social och ekonomisk hållbarhet som grund. Under perioder har hon även haft ansvar för mer tillfälliga insatser som till exempel att hitta bostadslösningar för människor på flykt från Ukraina.

 

Senast i raden av innovativa lösningar som Pernilla Parding och hennes medarbetare har tagit fram är organisationens eget hyreshus i Farsta strand. Ett uppmärksammat projekt med socialt hållbara bostäder, där hyresgästerna primärt består av människor som har erfarenhet av att ha befunnit sig i strukturell hemlöshet. Strukturell hemlöshet innebär att hushåll utan underliggande social problematik inte kan ta sig in på bostadsmarknaden av egen kraft. Gemensamt är oftast knappa ekonomiska resurser, bristande nätverk som kan hjälpa till med bostad och för kort kötid i den vanliga bostadskön.

 

Grattis Pernilla, vad betyder utmärkelsen för dig?

– Priset betyder otroligt mycket för att lyfta de frågor som vi inom Stockholms Stadsmission driver. För sex år sedan, när vi pratade om situationen på bostadsmarknaden i Almedalen, fick vi höra att det var ett marginellt problem, men idag ser verkligheten helt annorlunda ut och alla kan konstatera hur illa läget är. Vi jobbar med konkreta och viktiga insatser och det känns fint att ha fått ett pris för att vi faktiskt skrider till handling och inte bara pratar.

 

Pernillas engagemang kommer ur en genuin vilja att göra skillnad genom kreativitet och kloka samarbeten som inkluderar olika sektorer och olika människoerfarenheter.

 

– Jag tycker om att göra det som är svårt och drivs mycket av viljan att tänka nytt och att åstadkomma skillnad.

 

Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna som i år hålls på Cirkeln, ABF-huset i Stockholm den 9 – 10 oktober. Vinnaren av utmärkelsen Årets samhällsbyggare tilldelas skulpturen S-kronan av Carl-Gustaf Ekberg.

 

Juryns motivering:

”Pernilla Parding är en engagerad och driven person som arbetar för Stockholms Stadsmission, en ideell organisation som fokuserar på att stödja människor i utsatthet. I sin roll arbetar Pernilla med att utveckla och genomföra projekt som syftar till att förbättra levnadsvillkoren för människor med sämre socioekonomiska förutsättningar, särskilt inom områden som bostadsförsörjning, integration och social inkludering. Hennes arbete har haft en betydande inverkan på många människors liv i Stockholm. Pernilla har under många år byggt upp verksamheten Bobyrån och varit en förkämpe för metoden Bostad Först, som nu är en erkänd modell som förespråkas av Socialstyrelsen och implementeras av allt fler kommuner. Pernilla har också arbetat med utvecklingen av Kymmendö-modellen, en innovativ förvaltningsmodell för socialt hållbar bostadsförsörjning.

 

Pernilla har genom en mångårig gärning visat på gott ledarskap, idérikedom, skapat samverkan mellan forskning och praktik samt utvecklat nya metoder som bidrar till en mer hållbar samhällsbyggnadssektor.

 

Pernilla tilldelas priset Årets samhällsbyggare för sitt engagemang för socialt hållbar samhällsbyggnad och sin förmåga att skapa innovativa lösningar på samhällsutmaningar. Hennes insatser har haft en djupgående positiv inverkan på samhället i Stockholm.”

 

Jury Årets samhällsbyggare 2024:

Joanna Messmer, Samhällsbyggarna
Andreas Gyllenhammar, Sweco
Kajsa Hessel, Svensk Byggtjänst
Malena Havenvid, KTH
Andreas Hatzigeorgiou, PE
Jan Wejdmark, Newsec

 

Namn: Pernilla Parding
Ålder: Född 1972.
Utbildning: Journalist och socionom.
Jobb: Chef Bostad, Stockholms Stadsmission
Intressen: Träning, alltifrån boxning till balett, kallbad, mat och vin och att sitta vid havet.

 

Publicerat: Torsdag 3 Oktober