Amanda Eklund är årets Clarence Morberg-pristagare

Coforma _Amanda _Nov 2023__A036526_23-11-22_v 1_s RGB LQAmanda Eklund är en passionerad förespråkare för jämställdhet och mångfald inom byggsektorn, vilket gör henne till en inspirationskälla för unga professionella i branschen. Förmågan att tänka nytt och utmana befintliga normer gör henne till en viktig aktör i strävan efter en mer hållbar och modern byggindustri. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2024.

 

– Amanda Eklunds engagemang och förmåga att lyfta viktiga frågor gör henne till en förebild som inspirerar både dagens och framtidens branschkollegor. Vi är glada över att tilldela Amanda Clarence Morberg-priset 2024 för hennes outtröttliga arbete och positiva inverkan på branschen, Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Amanda Eklund är entreprenadingenjören som är känd för sitt engagemang för jämställdhet, mångfald och hållbarhet. Hon har snabbt blivit en framstående röst i branschen och en förebild som gör skillnad. I sitt arbete på entreprenadbolaget CoForma har hon stort fokus på ledarskap, människor och inkludering samt att driva innovation och förändring inom bygg- och fastighetssektorn. Framför allt när det gäller frågor som rör jämställdhet, normer, mångfald, hållbarhet, ledarskap och arbetsmiljö.

 

Förutom att verka för förändring inom ramen för sitt arbete, är hon också grundare och programledare för podcasten "Byggbranschens Förebilder" som hon startade 2019. Där lyfter hon fram inspirerande personer och initiativ inom byggindustrin för att inspirera människor till att våga tänka annorlunda och utmana normer som begränsar. Genom detta har hon bidragit till att forma samtalet om framtidens byggbransch. Hennes insatser för att belysa viktiga frågor och lyfta fram positiva exempel har haft en betydande inverkan på hur branschen ser på sig själv och sin framtid.

 

Under 2023 tilldelades hon Byggchefernas Lars Bergqvist-stipendiet för sitt arbete för att skapa en mer inkluderande branschkultur och nu tilldelas hon alltså Clarence Morberg-priset av Samhällsbyggarna.

 

Grattis Amanda, vad innebär utmärkelsen för dig?

– Den var både otippad och smickrande och jag känner mig väldigt glad. Jag har jobbat med de här frågorna i så många år nu att engagemanget har blivit en självklarhet, men när jag får en sådan här bekräftelse på att det jag gör blir uppskattat, då blir jag rörd och får extra energi till att jobba vidare.

 

Genom att fokusera på inkludering och mångfald inspirerar hon ständigt till förändring och att tänka nytt, något som hon ser som själva grunden i sitt engagemang.

 

– Det viktigaste i mitt arbete är att jobba för att alla som söker sig till den här branschen ska känna sig välkomna och uppskattade för den de är, och att de ska vilja stanna kvar.

 

Clarence Morberg-priset delas årligen ut till en yngre yrkesverksam person. I år delas utmärkelsen ut under Samhällsbyggnadsdagarna 9 – 10 oktober som denna gång hålls på Cirkeln, ABF-huset i Stockholm. Pristagaren erhåller en prissumma om 20 000 kronor.

 

Juryns motivering:

”Amanda Eklund är en engagerad och dynamisk person som aktivt bidrar till innovation och förändring inom bygg- och fastighetssektorn. Med sitt arbete för jämställdhet och mångfald, bland annat genom podcasten "Byggbranschens Förebilder," lyfter Amanda fram inspirerande personer och initiativ inom branschen.

 

Hennes insatser har gjort henne till en framstående röst för ökad inkludering och hållbarhet, och hennes ledarskap och engagemang gör henne till en förebild för många. Inom sitt arbete verkar Amanda för att utmana befintliga strukturer och skapa en mer hållbar och inkluderande byggbransch. Genom att belysa och driva dessa viktiga frågor har Amanda haft en betydande inverkan på både individer och organisationer i branschen, och tilldelas därför Clarence Morberg-priset 2024.”

 

Jury Clarence Morberg-priset 2024:

Joanna Messmer, Samhällsbyggarna

Andreas Gyllenhammar, Sweco

Kajsa Hessel, Svensk Byggtjänst

Malena Havenvid, KTH

Andreas Hatzigeorgiou, PE

Jan Wejdmark, Newsec

 

Namn: Amanda Eklund

Ålder: 29 (fyller 30 den 21 oktober).

Utbildning: Affärsutveckling och Entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik, Chalmers & Certifierad normingenjör.

Jobb: Entreprenadingenjör, CoForma Entreprenad.

Intressen: Funktionell träning, dans, min familj, jämställdhetsfrågor (såklart!) och mitt husbygge.

 

Publicerat: Tisdag 1 Oktober