Emma Strindlund tilldelas pris för bästa examensarbete i fastighetsrätt 2024

Emma Strindlund -foto Privat

Emma Strindlund tilldelas utmärkelsen Bästa examensarbete i fastighetsrätt 2024 för sitt examensarbete Sakägare vid överföring av andel i samfällighet.

 

Juryns motivering:

I examensarbetet ”Sakägare vid överföring av andel i samfällighet” har författaren redovisat konkreta förslag för arbetsmetodik, utformning av ställningstagande och beslut på det valda ämnet som kan underlätta lantmäterimyndigheternas handläggning och därigenom begränsa den ekonomiska bördan för såväl samhället som för den enskilde sakägaren. Arbetet bygger på omfattande studier av författningar, prejudikat, förarbeten och doktrin samt därtill en bred intervju- och fallstudie. Med ett gediget arbete avseende en mycket aktuell fråga har författaren sammanställt resultatet av sitt examensarbete i en välskriven och väldisponerad rapport. 

 

I sitt examensarbete undersöker Emma Strindlund ett avgörande från Högsta domstolen (NJA 2023 s. 104) som påverkar lantmäteriförrättningar vid överföring av andelar i samfälligheter. Fallet berörde en samfällighet i Lysekils kommun där andelar överfördes mellan fastigheter utan att alla delägare informerades. Högsta domstolen slog fast att alla delägare ska betraktas som sakägare vid en lantmäteriförrättning som rör överföring av andel i samfällighet, vilket tidigare inte alltid varit praxis hos Lantmäterimyndigheten.

 

Strindlund syftar i sitt arbete till att klargöra hur detta avgörande ska tillämpas i praktiken. Arbetet bygger på en kombination av rättsdogmatisk analys och kvalitativa metoder, inklusive studier av författningar, prejudikat, förarbeten och doktrin samt intervjuer och en fallstudie av 115 tidigare lantmäteriförrättningar. Resultatet visar att myndigheten endast i 14 % av fallen betraktade alla delägare som sakägare.

Examensarbetet belyser de utmaningar som finns i tillämpningen av rättspraxis och pekar på behovet av tydligare rutiner hos Lantmäterimyndigheten. Författaren föreslår också att undantag från regeln, när delägare inte betraktas som sakägare, bör motiveras bättre i beslutsprotokollen.

 

Vinnande bidrag utses av Lantmäterimyndigheten som står för prissumman på 15 000 kr. Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 9-10 oktober som hålls på Cirkeln i Stockholm.

 

Varför valde du att skriva om just detta?

När jag under sommaren 2023 arbetade på Lantmäteriet i Östersund, diskuterades denna fråga varmt. En av de kollegor som jag arbetade med föreslog då att jag kunde skriva om detta ämne i mitt examensarbete. Eftersom jag är väldigt intresserad av fastighetsrätt, var det nästan ett självklart val att välja just detta ämne!

 

Vad betyder priset för dig?

Priset betyder väldigt mycket för mig, både personligen och professionellt. Det är ett erkännande av det arbete och tid jag har lagt ner på att fördjupa mig i ämnet. Att få detta erkännande ger mig inte bara självförtroende i min fortsatta karriär, utan visar också att den studie som jag bedrivit är relevant och belyser en viktig fråga inom fastighetsrätten.

 

Jury 2024

Maria Tiricke, enhetschef fastighetsenheten, Naturvårdsverket
Nils Fält, tekniskt råd, mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt
Adam Falkenström, ägare, Middeshallen AB

 

Emma Strindlund

Utbildning: Civilingenjörsutbildning i lantmäteri, Lunds tekniska högskola
Jobb: Studerande
Kontakt: emma_strindlund@hotmail.com, 070-37 45 772

 

Samhällsbyggarnas priser: 

Årets samhällsbyggare – branschens klarast lysande stjärna

Clarence Morberg-priset – årets unga inspiratör och samhällsbyggare

Excellence in Civil Engineering – storartade insatser inom ingenjörskonsten

Bästa examensarbete fastighetsrätt – delas ut i samarbete med Lantmäteriet

Bästa examensarbete fastighetsekonomi – delas ut av Samhällsbyggarnas sektion för fastighetsvärdering, SFF

Bästa examensarbete hållbart samhällsbyggnande – delas ut i samarbete med Per Fladvad, Olof Hulthén och Mats Textes Stiftelse - Structorstiftelsen

 

Publicerat: Onsdag 25 September