Seniorsektionen

VAD GÖR SENIORSEKTIONEN?  

Seniorsektionen är en aktiv sektion med 6-8 möten per år. Vi bevakar aktuella samhällsbyggnadsfrågor och bidrar till Samhällsbyggarnas aktiviteter.

 

  • Föredragshållare inbjuds då och då till våra möten, något som ibland resulterar i att arbetsgrupper bildas för att t.ex. ordna seminarier där intressanta frågor förs ut till en större krets.

 

  • Vi deltar i förberedelserna för Samhällsbyggnadsdagarna med att bl.a. ta fram anslutande studiebesök samt ämnen och föreläsare till seminarieprogrammet.

 

  • Vi planerar och genomför i samverkan med Stockholmsregionen ca sju studiebesök per år för medlemmar i Samhällsbyggarna.

 

  • Sektionens medlemmar har kunskaper och erfarenheter av en stor del av samhällsbyggandet.  Tillsammans har vi ett brett kontaktnät som bidrar till att vi har en intressant och spännande verksamhet. Vi följer och deltar i debatten om infrastrukturens roll i samhällsbyggandet. Sektionen vill verka för en hög nivå hos aktörerna inom samhällsbyggandet.

 

Sektionen är främst till för dig som lämnat yrkeslivet men vill behålla kontakten med professionen.

 

Totalt har vi drygt 50 medlemmar varav mer än hälften är mycket aktiva. Våra besök har lockat nya medlemmar.

 

Vill du veta mer om seniorsektionen? Kontakta då Bo Göran eller Anders nedan:

Bo Göran Hellers: bgheller@gmail.com

Anders Åberg:anders.aberg4@gmail.com

 

________________________________________

 

Kommande aktiviteter

Orienteringskartor

Fredrik Ahnlén

2024-09-18 kl. 10-12

Samhällsbyggarnas kansli

 

En exposé över hur landskapsinformation i analog och digital form har utnyttjats och utnyttjas för framställning av orienteringskartor. Hur arbetar dagens kartritare? Lantmäteriets laserscanning av landskapet har revolutionerat möjligheterna för bl a framställning av orienteringskartor, dess innehåll men också för annan kartframställning. 

 

Fredrik Ahnlén kartritare och dessutom anställd på Svenska orienteringsförbundet visar och informerar om hur kartritning går till idag och vilken utveckling man kan skönja för kartor och sporten. Fredrik A med utbildning i bl a GIS på KTH informerar också om kopplingsmöjligheter mellan digitala geografiska informationssystem.

 

Roslagsbanan till Odenplan och Sthlm C

Johan Kuniholm

2024-10-16 kl 10-12

Samhällsbyggarnas kansli

 

För att möta en ökande efterfrågan på det kollektiva resandet från kommunerna i nordost (Vallentuna, Täby, Österåker) till Stockholms centrala delar planeras för en förlängning av Roslagsbanan via Odenplan in till Sthlm C. Under 2023 tog trafiknämnden inom Region Stockholm beslut om en utredningskorridor där man hoppades finna en lämplig sträckning. I våras genomfördes studier av marken strax utanför korridoren i områdena kring Albano och i Vasastan. Den nya linjen ska gå från Universitetet och blir då totalt ca 3 km lång. Hur KTH ska länkas till linjen är för närvarande oklart men kommer att spela en avsevärd roll för personalen.

 

KTH Arkitektur och samhällsbyggnad (ABE-skolan)

Björn Berggren

2024-11-13 kl. 10-12

 

KTH har tagit efter USA i den fundamentala verksamheten, som är organiserad i skolor. Antalet skolor växte en gång till elva, vilket givetvis var svårstyrt. Antalet har nu reducerats till fem, av flera skäl. Bättre styrning och en avspegling av det förhållandet, att ämnena griper in i och kan berika varandra. Detta är en erfarenhet också inom skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), där arkitekturen hämtar kraft från konstruktionsämnet och lantmätarna tar sig an förvaltningen av landets byggnadsbestånd. Finns nya tendenser?

 

Överbyggnad av Stockholms Central

Anders Block

2024-12-11 kl. 09-12 (Obs tiden!)

Sundbybergs Torg 3

 

En aktuell undersökning visar att Centralstationen bör byggas ut för att klara den kommande ökningen av järnvägstrafiken. Totalt är arealen som berörs 150 000 kvm. En åtgärd är att minska bredden på Klarabergsbron genom att endast behålla buss, gång- och cykeltrafik på bron. Flera liknande ändringar aviseras för att få plats med en överbyggnad. Då kan Centralhallen växa något och få en ny entré. Ett torg planeras med namnet Klarabergstorget intill World Trade Center. Där ska finnas sittplatser och uteserveringar. Ledande arkitektbyråer är Foster and Partners samt svenska Marge Arkitekter. Våren 2025 ska detaljplanen vara klar för samråd.

 

Området mellan Centralbron och Kungsbron planeras få en bärkraftig överdäckning för bland annat bostadshus och kontor (ca tiotusen arbetsplatser). Målet är att skapa en trevlig del av staden mitt i city med all tänkbar service, restauranger och fikaställen med mera. Bland de beslutade åtgärderna ingår spår- och växelbyten år 2022–2025. Åren 2021–2026 görs en renovering av plattformarna. Slutligen sker en upprustning av gångtunneln till T-banan.